Celticpipes dubbelingen - The Celticpipes

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Celticpipes dubbelingen

Techniek

We gaan door met de slur op D. Deze kunnen we net zo als de throw onderverdelen is een light (open) en heavy (gesloten) variant. Probeer de gesloten slur on d altijd iets zwaarder aan te zetten dan de open versie.  
Dan zijn we nu aangekomen bij de doubles. Deze versierselen worden in tunes veel gebruikt. Het is dan ook zaak om deze goed te oefenen zodat ze vloeiend en snel gespeeld kunnen worden. Ook hier geldt weer speel de noten om ze te leren langzaam en uitgerekt.
Een tip: speel de nadruk op de eerste noot van de dubbeling, hier valt namelijk bijna altijd de stap (beat) op.

Zo en nu naar het moeilijkere werk. Hier behandelen we de Leumluath (grip) en de Toarluath. De grip is een redelijk eenvoudig te spelen.
De grip is een combinatie van; Lage G-D-Lage G. De Toarluath is waarschijnlijk wel de meest moeilijke noot om te leren en te spelen. Deze lijkt erg opeen grip, maar gevolgd door een E-gracenoot. De toarluath wordt meestal vanuit of een Lage A,B of C ingezet. Het accent ligt op de eerste Lage G, deze moet in vergelijk tot de rest langer worden aangehouden. Schematisch dus 1...234. Hier een oefensheet om de toarluath nog beter onder de knie te krijgen.
Nu je de meeste noten van de doedelzak hebt gehad heb je nog maar een ding te doen, oefenen oefenen en nog eens oefenen.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu