Celticpipes Day Dress - The Celticpipes

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Celticpipes Day Dress

Wie & Wat
The CelticpipesMijn tenue bestaat uiteraard uit een Kilt met de tartan Grey Stewart. Hierop draag ik een zwarte of witte blouse (naar gelang het optreden) met daarop een Argyle jasje met vest.
Op het hoofd dragen we een Glengarry, dit typische schotse hoofddeksel vindt zijn oorsprong in de militaire regimenten die speciaal werden opgericht om in Amerika de kolonisten te bestrijden.
Een ander typisch schots kledingstuk zijn de Ghillie Brogue's. Dit zijn lakschoenen met lange veters die om het onderbeen gewikkeld worden. Oorspronkelijk waren het schoenen voor bedienden, met open bovenkant zodat ze sneller droogden en met veters boven de enkels zodat deze niet bleven steken in de modder.
In de rechter sokband draag ik een Sgian dubh. Van oorsprong werden er bij een bezoek aan een andere familie bij de deur alle wapens afgelegd. Om toch weerstand te kunnen bieden aan een bedreiging (massacre of Glencoe) van buiten werd vaak toch een verborgen mes gedragen in de sok.
Uiteraard is het tenue niet compleet zonder Sporran. De sporran doet dienst als opberg tasje omdat een kilt nu eenmaal geen zakken heeft. Ook voorkomt het dat de wind opeens de kilt omhoog kan blazen.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu